Az ízületek komfortjáért

Akár kimondjuk hangosan, akár nem, mindannyiunk életében eljöhet olyan pillanat, amikor megbánjuk, hogy nem voltunk előrelátóbbak. És ez különösen az egészségünkre igaz.

Ezért nem érdemes egyetlen nappal sem tovább várni azzal, hogy megelőzzük, késleltessük, vagy éppen már enyhítsük azokat a tüneteket, amelyeket az idő múlása okozhat a hosszú időn át hibátlanul működő szervezetünkben.

A megállás nélkül dolgozó szívünk mellett az ízületeink a testünk örökmozgói, hiszen a legapróbb mozdulatot sem tehetjük meg nélkülük, ráadásul még éjszaka sem pihenhetnek maradéktalanul, mivel álmunkban is mozgolódunk, forgolódunk. Persze, a természet úgy alkotta meg őket, hogy ennek a feladatnak maradéktalanul megfeleljenek. Bármennyire is bírja az igénybevételt a testünkben található mintegy félezer ízület, hosszú távon érdemes kerülni a túlterhelést, a gondoskodást pedig többszörösen meghálálják.

A zökkenőmentes működésük, de a sérülékenységük és a fokozatos elhasználódásuk magyarázata is a felépítésükben rejlik. Az őket alkotó csontok domború, illetve homorú végét 1-2 mm vastag sima és rugalmas porcréteg borítja. Ez teszi lehetővé könnyű és súrlódásmentes elcsúszásukat egymáson, amihez a kenőanyagot az ízületi folyadék biztosítja. A porc épsége nélkülözhetetlen az ízület gördülékeny mozgásához, s a felület simasága mellett a rugalmasság a leglényegesebb tulajdonsága, ami a belsejében lévő víztartalomtól függ. Ha ugyanis a porc rugalmassága csökken, a felszíne feltöredezik és egyenetlen lesz, a mozgás nehézkessé és fájdalmassá válhat. Ezért kell időben elkezdett megelőzéssel óvni és ápolni az ízületeinket. És ez egyáltalán nem ördöngösség.

 

Ellenségből barát

Megkönnyíti a dolgunkat, ha tudjuk, hogy az ízületek két legnagyobb ellensége egyben a két legjobb barátja is. Az egyik ilyen a mozgás. A mozgásszegény életmód és a tartós, fokozott terhelés egyaránt károsíthatja őket, ugyanakkor a rendszeres mozgás mégiscsak nélkülözhetetlen, mert erősíti a porcok anyagát, s az edzett izmok támogatásával az ízületek jobban bírják a rájuk nehezedő terhelést is. Mozgás közben az ízületi folyadék is mozgásban van, így az ízületek még gördülékenyebben mozoghatnak. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sportolási formát választunk. Például az úszás, a kerékpározás és a túrázás kíméletesen terheli az ízületeket, ráadásul a szabad levegő és a természet lelkileg is frissít. Ám ezeket is előzze meg bemelegítés, amely nemcsak az ízületeket és az izmokat készíti elő, hanem a szívet és a tüdőt is. Kerülni kell viszont a váratlan súlypontáthelyezéseket, a gyors mozdulatokat, a nagyobb súlyok használatát. A sportsérülésekkel pedig azonnal forduljunk orvoshoz.

Szintén árthat és használhat is a táplálkozás. Magyarázni sem kell, hogy a túlsúly - akár már öt plusz kiló is - milyen extra megterhelést jelent az ízületeknek. Kiegyensúlyozott étrenddel nemcsak az elhízást előzhetjük meg, hanem táplálhatjuk is az ízületeket.

Az ízületeink azt is meghálálják, ha odafigyelünk az öltözködésünkre, s olyan ruházatot viselünk, amelyik védi és melegíti őket.

 

Menjünk biztosra!

A megelőzés fontos eleme lehet ízületi készítmény rendszeres szedése is. A glukózamin, kondroitin-szulfát jelen van porcainkban. Ezeket az anyagokat tartalmazó készítményeket gyógyszertárban is megvehetjük. Ezen kívül azt is érdemes figyelembe venni, hogy az adott készítményben lévő hatóanyagok mennyisége megfelel-e a javasolt napi mennyiségnek.

És ha nyitottak vagyunk az újdonságra, vagy éppen problémát okoz a nagyméretű tabletták lenyelése, akkor sem kell tovább várni, ugyanis megérkezett az első ízületi rágótabletta. Az
ízületi betegségre kifejlesztett Proenzi® Comfort (speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer) az első rágótabletta formátum, amely egyedülálló módon rágótabletta formában tartalmazza az ízületi hatóanyagokat. A finom, meggyízű tabletták könnyedén elrághatók, víz vagy bármilyen más folyadék nélkül is elfogyaszthatók. Így egyszerű megoldás azoknak, akiknek nehezükre esik a nagyméretű tabletták lenyelése, ráadásul kényelmesen elszopogatható bárhol és bármikor, utazás vagy munka közben is.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!