Ízületi fájdalom

Ízületi fájdalom, térdfájás, derékfájás

Fáj a dereka vagy a térde?

Az ízületi fájdalom meghatározása, kiváltó okai

Az ízületi fájdalom igen gyakori panasz, a magyar lakosság körülbelül 10%-a szenved tőle. Okai igen eltérőek lehetnek, de alapvetően két csoportra oszthatjuk őket.

Az első csoportba a kopásos vagy degeneratív ízületi fájdalmak tartoznak, vagyis a porckopás okozta ízületi fájdalom. A porc kopása során a csontfelszín egyenetlenné, töredezetté válik, egyes apró darabok akár le is válhatnak, be is gyulladhatnak, jelentős fájdalmat okozva ezzel. A porckopás okozta ízületi fájdalom esetében külső elváltozások is előfordulhatnak: az ízületek először merevvé, később pedig deformálttá válhatnak. Hátterében gyakran a mozgásszegény életmód, a túlsúly vagy az egyoldalú terhelés áll. A fájdalom bemozgatásra csökken, azonban nagyobb terhelés hatására erősödik.

A második csoportba a gyulladásos ízületi fájdalom tartozik. Tünete épp ellenkező a porckopás okozta fájdalom ismertetőjeleivel: ez esetben ugyanis a fájdalom mozgatásra fokozódik a felhalmozódott ízületi váladék miatt. A fájdalom mellett kísérő tünetként megjelenik az ízületek duzzadtsága, melegsége, kipirosodása.

 

Mit tehetek, ha fáj a derekam?

A derékfájás vagy más néven lumbágó a leggyakoribb mozgásszervi betegség. Nem köthető korhoz, már a fiatalabbak körében is igen gyakori: a 20-50 év közötti korosztályból körülbelül 25-30% érintett. Kiváltó oka lehet a megnövekedett testsúly (akár várandósság, akár elhízás miatt), a csontritkulás, a gerinc melletti izomzat gyengesége vagy húzódása, szakadása.

A tünetek enyhítésére gyógytorna ajánlott, valamint a gerinc tehermentesítése, sok pihenés. Derékfájdalom esetében kifejezetten hatásos a kemény alapon való fekvés is. Megelőzés céljából rendszeres testmozgás, az ideális testsúly megtartása, valamint glükózamin-tartalmú készítmény szedése ajánlott, mely hatóanyag a porcszövet és az ízületi folyadék természetes alkotóeleme.

 

Mi tehetek, ha fáj a térdem?

A derékfájás mellett a térdfájás az egyik legtöbb gondot okozó ízületi fájdalom, ugyanis jelentősen korlátozza a mozgást. Hátterében legtöbbször porckopás, a combizmokat a térdhez rögzítő inak gyulladása, sportsérülés vagy gyulladás áll. Erős veszélyt jelent a túlsúly, fontos szem előtt tartani, hogy már 5 kg súlyfelesleg legalább 50%-kal megnöveli a térdízületi problémák kialakulásának esélyét.

Hogy elkerüljük a térdfájást, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés, és az ideális testsúly megtartása.  Térdízületeink épségének megőrzésében segít, ha kúraszerűen porcépítő glükózamint tartalmazó készítményt szedünk.

 

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!