Ízületi gyulladás

Gyulladtak ízületei? Ízületi gyulladás, különböző ízületek gyulladása

 

Az ízületi gyulladás meghatározása, tünetei

Az ízületi gyulladás igen gyakori, az ízületek krónikus vagy heveny formában kialakuló gyulladásos betegsége. Leggyakrabban a keresztcsont és csípőcsont közötti ízületben alakul ki, azonban több területet és érinthet, például a vállat, térdet, bokát.

Tünetei lehetnek többek között:

  • erős fájdalmak,
  • az érintett terület megdagadása a gyulladásos folyadék következtében,
  • a fájdalom hatására az érintett területeken merevség, amelyek a betegség korai szakaszában átmozgatással még enyhíthetők,
  • az ízületi gyulladás későbbi fázisában fokozódó merevség, korlátozott, fájdalmas mozgás,
  • emellett jelentkezhetnek további tipikus gyulladásos szimptómák is: hőemelkedés, láz, de bőrpír is előfordulhat.

 

Az ízületi gyulladás kialakulásának okai

Az ízületi gyulladást legtöbb esetben sérülések (főként sportsérülések) okozzák, de előfordulhat túlterhelés vagy akár egy rossz mozdulat miatt kialakuló károsodás következtében is. Komolyabb esetben a porcról apróbb darabok válhatnak le. Sportsérülések szempontjából kiemelt jelentőségű a térdízület. Meglehetősen bonyolult anatómiai felépítése, változatos mozgásai és általában nagy terhelése különösen kitetté teszi a sérüléseknek.

A betegség kiváltó okai bakteriális kórokozók is lehetnek, melyek az ízületbe az apróbb sérüléseken át vagy a véráramon keresztül hatolnak be. Ezenkívül különböző autoimmun folyamatok vagy anyagcserezavar következtében is kialakulhat még ízületi gyulladás.

 

Kik veszélyeztetettek?

Az ízületi gyulladás kialakulásának többféle oka miatt a betegség valamely formája gyakorlatilag bármilyen életkorban előfordulhat. Kiemelt veszélynek vannak kitéve azonban a sportolók, az 50 év feletti korosztály, illetve azok, akik genetikailag hajlamosak az ízületi gyulladásokra. Becslések szerint Magyarországon több százezren szenvednek az ízületi gyulladás valamely formájától.

 

Mit lehet tenni?

Mechanikai sérülés következtében kialakuló ízületi gyulladás esetén segíthet a hideg borogatás, vény nélkül kapható nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedése vagy fájdalomcsillapító kenőcsök alkalmazása, valamint az érintett testrész pihentetése, a későbbiekben pedig a fokozatos, enyhe terhelés. Ha bakteriális kórokozók miatt jött létre a gyulladás, antibiotikum kezelés szükséges, majd pedig fizioterápia.

Ízületeink épségéért, a porcok egészségének megőrzése, regenerálódása érdekében igen hatékony, ha kúraszerűen glükózamin tartalmú készítményeket szedünk, amely hatóanyag a porcszövet és az ízületi folyadék természetes alkotóeleme, azonban az akut, fájdalmas tüneteket nem enyhíti.

 

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!