A térdízület és a térdfájdalom lehetséges okai

A térd a teherhordozó ízületek közé tartozik. Változatos mozgásra képes, leginkább előlről hátrafelé mozog, de oldalra is mozgatható, és kismértékben forgatni is lehet. A térd mozgatását a fő combizom és a hajlítók szabályozzák.

6 dec. 2016

A teherhordó szerkezetet ínszalagok stabilizálják, valamint a lábszár és a combcsont. A fő stabilizátorok a térd keresztszalagjai: az elülső és a hátulsó keresztszalagok. Amikor a szalagok megsérülnek, a térd instabillá válik, és könnyen kimozdul egyensúlyi helyzetéből. A meniszkusz a térdízület egy speciális része, egy porcos-szálas szerkezet, mely hozzájárul a rázkódás csillapításához, és stabilizálja az ízületet.
Leggyakrabban az alábbi térdproblémák fordulnak elő:
- Sérülések: leggyakrabban sportolóknak, azaz foci-, jéghoki- vagy kézilabda játékosoknak és a síelőknek vannak térdproblémáik.
- Degeneratív elváltozások: főleg porckopás és osteoarthritis (OA).
- Veleszületett okok, mint pl. hipermobilitás.

A gyakori balesetek korai degenerációhoz és térdízületi kopáshoz vezetnek.
A fiatalabb aktív sportolók csakúgy mint az idősebb alkalmi sportolók általában alábecsülik még a kisebb térdsérüléseket is, melyek mindegyike nyomot hagy az ízület szerkezetén, és potenciális kockázatot jelent a jövőre nézve. Sérülések után a megfelelő rehabilitáció fontos, továbbá ajánlott az ízületek megfelelő tápanyagokkal való ellátása is, hogy mielőbb helyreálljon a porcok és ínszalagok egészsége.
Amennyiben a degeneráció már kialakult, és akut fájdalmat okoz, a fájdalom vény nélkül kapható gyógyszerekkel enyhítő.
A gyógyszerek közül a glükózamin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek hatékonyak a térdízületi osteoarthritis tüneteinek enyhítésében. Ilyen a Probeven is a Proenzitől.
A térdsérülések fájdalmasak lehetnek, és a rehabilitáció sokáig tarthat. A porckopással járó fájdalom ráadásul nagyon kellemetlen, éjszaka is zavarhatja a beteg pihenését, alvását. Ebben az esetben fájdalomcsillapító gyógyszert lehet alkalmazni, amely enyhíti a akut térdfájdalmat. Próbálja ki az Etrixenalt a Proenzitől, amely rövid távú alkalmazásra javasolt, és akár a Probevennel vagy a Proenzi tápszerekkel együtt is alkalmazható.
A komplex ízületi táplálás továbbá segít megőrizni a térd egészségét, különösen akkor, ha sport vagy munka miatt túl van terhelve.

Promóciók és érdekes cikkek e-mailben.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Hogy néz ki a hírlevél?