A vállízület és a vállfájdalom lehetséges okai

Tudta, hogy összes ízületünk közül a vállízület képes a legnagyobb mozgástartományú mozgásra?

6 dec. 2016

Valójában két ízületből áll, mely három csontot köt össze: a felkarcsontot, a lapockát és a kulcscsontot.
- Glenohumerális ízület: közismertebb nevén vállízület, mely tulajdonképpen egy sekély árokban található gömbízület, amely lehetővé teszi a kar mozgatását előre, hátra és oldalra, valamint egyidejű forgatását is.
- Acromioclaviculáris ízület: a kulcscsont külső vége és a vállcsúcs (a lapocka része, a váll legmagasabb pontja) között helyezkedik el.

Az ízületeket számos ínszalag és ín stabilizálja.
A vállproblémák sportolóknál – röplabdásoknál, kosárlabdázóknál, kézilabdázóknál, baseball játékosoknál, teniszezőknél, valamint súlyemelőknél, evező sportot űzőknél és bokszolóknál - gyakoriak, számos mikrotrauma okozza őket. Legnagyobb kockázatnak a jégkorongosok és a síelők vannak kitéve, válluk gyakran kimozdul
A többi problémát gyulladásos megbetegedések és porckopásos fájdalom okozza, korlátozva a vállízület mozgását és erejét. Ilyen pl. az „összeütközéses szindróma" és az acromioclaviculáris arthritis. Az „összeütközéses szindrómát” az ízületek szoros érintkezése jellemzi, mozgáskorlátozottsággal és fájdalommal jár.
A vállízület osteoarthritise szinte észrevétlenül alakul ki. A visszatérő vállfájdalom az esetek 99% -ában kezdődő porckopás jele. A betegség elsősorban sportolókat és olyanokat érint, akik munkájuk során túlerőltetik vállízületüket. De ülőmunkát végzőknél, pl. számítógép előtt dolgozóknál vagy gépjárművezetőknél is gyakori. A fájdalom általában csökkent mozgástartománnyal jár együtt. Olyan, mintha „befagyott” volna a váll.
A vállízület kopása esetén keressünk fel egy gyógytornászt, aki tanácsot tud adni a megfelelő testmozgást illetően. Ez nagyon fontos, mivel a váll bonyolult és összetett ízület. Ezenkívül bizonyos tápanyagok fogyasztása is hozzájárul a vállízület egészségének megőrzéséhez, különösen ha sport vagy munka miatt túlterhelésnek van kitéve.

Promóciók és érdekes cikkek e-mailben.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Hogy néz ki a hírlevél?