A porc ízületeink egyik legfontosabb funkcióval rendelkező alkotórésze. Beborítja és megvédi a csontok végeit, amelyeket az ízület összekapcsol.

6 dec. 2016

A porcot porcsejtek, ún. kondrociták alkotják. A kondrociták extracelluláris mátrixot termelnek, mely olyan makromolekulákból álló hálózat, mint a kollagén (a porcokra jellemző a II. típusú kollagén), a kondroitin és a hialuronsav. Ezek a makromolekulák a kapcsolódó fehérjékkel együtt alkotják a porc szerkezetét.
Minden komponensnek megvan a megfelelő szerepe. Az egyszerűség kedvéért mondhatjuk, hogy a kollagén elsősorban a porc szilárdságát, míg a hialuronsavból, kondroitinből és fehérjékből álló proteoglikánok a rugalmasságát biztosítják.
A porc segít a mozgással járó rázkódás és súrlódás elnyelésében. Másfelől az egészséges és jól táplált ízületek megőrzésének előfeltétele a mozgás, mert a tápanyagok az ízületi folyadékból (az ún. szinoviális folyadékból) diffundálnak a porcokba, és ennek összetétele a szinoviális membrán aktivitásán alapszik. Úgy működik, mint egy szivacs. Az összenyomás mintegy kilöki a folyadékot a porcból. Ezt követően az összenyomás utáni relaxáció idején a folyadék visszaáramlik.
Érdekes módon a porc nem tartalmaz idegeket és ereket. Ezért kezdetben nem is érezzük, ha gond van vele.
Összehasonlítva más kötőszövetekkel, a porc és annak extracelluláris mátrixa között nagyon lassú az anyagcsere. A porckopás a leggyakoribb ízület probléma. A súrlódás és a rázkódás következtében a porcból különböző részecskék válhatnak le. Ezeket a szervezet enzimjeinek mielőbb közömbösíteniük kell, máskülönben fennáll a veszélye az immunrendszer intenzív bevonásának, mely gyulladáshoz és fájdalomhoz vezet.

Promóciók és érdekes cikkek e-mailben.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Hogy néz ki a hírlevél?