Ízületek és mozgás általánosságban

A mozgás életünk szerves részét képezi. Fantasztikus a csontok, izmok, idegek, ízületek, ínszalagok, ínak működése közti kölcsönhatás.

6 dec. 2016

Az ízületek kulcsfontosságú szerepet játszanak a mozgásban. Összekötik a csontokat, csökkentik a mozgás közbeni súrlódást és rázkódást, megfelelő mozgástartományt biztosítanak. Testünkben több mint 100 ízület található. Az ízületekről leggyakrabban a térd, a csípő, a boka, a váll, a könyök és az ujjak mozgása jut eszünkbe. Ezek az ízületek viszonylag nagy mozgásteret biztosítanak és azt reméljük tőlük, hogy minél tovább szolgálnak minket a mozgásban. A csípőt, a térdet és a bokát nagy terhelés éri futás vagy gyaloglás közben. Testünk egy részét cipelik, ezért hívják őket teherhordó ízületeknek. Életünk során ezeket vesszük leginkább igénybe. Ha cserbenhagynának minket, egyáltalán nem tudnánk menni. Pedig a gyaloglás egészségünk érdekében lényeges és hasznos mozgás, ami nélkül nehezen tudnánk elképzelni az életünket.
A váll-, a könyök-, a csukló- és ujjízületek segítenek biztosítani a felső végtagok mozgását. Lehetővé teszik, hogy elfordítsuk a komránykereket, cipekedjünk, vagy számítógépen dolgozzunk. Végül, de nem utolsósorban pedig ne feledkezzünk meg a gerincízületekről sem, amelyek a csigolyákat kötik össze, segítenek a testtartás változtatásában, valamint a hajlításban.

Promóciók és érdekes cikkek e-mailben.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Hogy néz ki a hírlevél?