Ízületi gyulladás

Ha a gyulladás szót halljuk, általában valamilyen fertőzésre asszociálunk, mint pl. a baktériumok okozta légúti gyulladás. Azonban gyulladás fertőzés nélkül is előfordulhat. 

6 dec. 2016

Általában a gyulladás a szövetek biológiai válaszreakciója a káros ingerekre. Nemcsak kórokozók (pl. vírusok és baktériumok), de károsodott sejtek és különböző sérülésekből vagy patológiás folyamatokból visszamaradó struktúrák és makromolekulák is kiválthatják. A gyulladás természetes és hasznos válaszreakció, amennyiben hozzájárul a felborult egyensúly helyreállításához. De amikor a szervezet reakciója túlzó, a gyulladás elhúzódhat, és nagyon megterhelheti a szervezetet és az immunrendszert. Ez lehet a helyzet néhány ízületi betegség, mint pl. reumatoid arthritis és osteoarthritis esetén is, amelyek a leggyakoribb krónikus ízületi betegségek közé tartoznak. Mindkét betegség olyan ízületi tünetekkel jár, mint a fájdalom, a merevség, a mozgáskorlátozottság, a duzzanat és az ízületek deformitása.
A rheumatoid arthritis (RA) tipikus gyulladásos ízületi betegség. Úgy tartják, hogy autoimmun betegség, melynek során immunrendszerünk saját szöveteink ellen küzd, kívülről behatoló ellenségnek tartva azokat. Olyan, mintha a testünk „öngyilkos” akarna lenni… A kiváltó okok között elsősorban a genetikát teszik felelőssé, de felmerül a dohányzás, fertőzés, D-vitamin hiány és egyéb tényezők szerepe is. A betegeket általában reumatológus kezeli, és erős gyulladáscsökkentő gyógyszereket ír fel.
Az osteoarthritis (OA) sokkal gyakoribb, mint az RA. Ez elsősorban degeneratív betegség, amely a porcok fokozatos kopásához és elvékonyodásához vezet. Korábban úgy hitték, hogy az OA nem-gyulladásos betegség. A legfrissebb tudományos eredmények azonban azt mutatják, hogy az OA komplex patológiai folyamat, amelyben az immunrendszer is aktiválódik, és az OA-t gyulladás kísérheti:
- A porc táplálásáért felelős szinoviális membrán gyulladása gyakori jelenség OA esetén. A szinoviális membrán hiperpláziája gyakran megfigyelhető, gyulladásos sejtek (makrofágok, T- és B-limfociták, hízósejtek és természetes ölősejtek) beszűrődésével.
- A degeneráció előtt a szinoviális folyadékban már hosszú ideje jelen vannak a porc bomlástermékei, csakúgy, mint a mikrosérülések az ízületi porcban, és ezek gyulladást válthatnak ki. A bomlástermékek elősegíthetik a gyulladást, ami porcvesztéshez vezethet. Számos sérülés, „ízületi seb” alakul ki, helyi patológiás gyulladásos válaszreakcióhoz vezetve, amely további porcvesztést és súlyosbodó ízületi sérülést okozhat.
- A kalcium-tartalmú kristályok szintén elősegíthetik a gyulladást azáltal, hogy kölcsönhatásba lépnek az immunrendszer különböző faktoraival.
- Bebizonyosodott, hogy a gyulladás már jóval azelőtt jelen van az OA által érintett ízületekben, hogy jelentős radiográfiás elváltozás alakulna ki. A mechanikai hatások és a porckopás aktiválhatja az immunrendszert, és a kondrocitáknak nevezett porcsejtek is részt vehetnek a gyulladásos folyamatban.
Az ízületi gyulladást általában egyidejűleg ízületi fájdalom is kíséri. Az OA kezelésére használt nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereknek (NSAID-ok) fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Ilyen NSAID pl. az Etrixenal hatóanyaga, a naproxén is, amelynek indikációja a rövid távú fájdalomcsillapítás OA esetén. A térdízületi OA tüneteinek enyhítésére javasolt a glükózamin hatóanyagú Probeven is, azonban a tünetek (főleg a fájdalom) enyhülése általában csak több héttel a kezelés elkezdése után tapasztalható. Komplikált és kiterjedt gyulladás esetén azonban mindig forduljon szakorvoshoz.

Promóciók és érdekes cikkek e-mailben.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Hogy néz ki a hírlevél?