Amikor az ízületi táplálás nem elég

A porckopás a leggyakoribb ízületi betegség, a népesség 12%-át érinti. Degeneratív ízületi betegség. 

6 dec. 2016

60 és 70 éves kor felett az ízületeink már többé-kevésbé kopottak. Sajnos ebben az esetben már sosem érhetjük el a 20 évvel korábbi állapotukat. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy megőrizzük ízületeink egészségét, és megelőzzük további, gyors ütemű romlásukat. A porckopás tehát nem gyógyítható véglegesen, csupán lelassíthatjuk vagy megállíthatjuk a folyamat előrehaladását.
Az ún. kondrociták (speciális porcsejtek) kulcsfontosságú szerepet játszanak a porcok anyagcseréjében. Csak ezek a sejtek képesek előállítani proteoglikánokat, valamint a kollagént, amelyekből a porcok szerkezete felépül. Amikor a porc elvékonyodik, a kondrociták száma csökken. Minél kevesebb a kondrociták száma, annál nehezebb a porcok regenerálódása. Ilyenkor ízületeink támogatására a legfontosabb tápanyagok pótlása, valamint a megfelelő fizikai aktivitás ajánlott. A porckopás későbbi szakaszaiban a porcréteg annyira elvékonyodik, hogy a csontok között alig marad rés. A csontok egymáshoz dörzsölődnek, vagy akár még egymásba is nőhetnek. Ilyenkor az ízületekben gyakorlatilag nincsenek kondrociták, az érintett ízületeketet pedig mesterséges endoprotézissel pótolják. Szerencsére még ilyenkor sincs okunk a kétségbeesésre, hiszen a mai orvostudomány olyan magas szintű, hogy az endoprotézisek is teljes körű mozgást képesek biztosítani. Ha csak egy ízületi terület érinett a porckopásban, a betegek teljesen visszatérhetnek a műtét előtti testmozgásokhoz.
Azonban a sebészeti beavatkozás után sem szabad elfeledkeznünk arról, hogy gondoskodjunk egészségesen működő ízületeinkről. A megfelelő támogatás biztosítása elengedhetetlen, hogy ízületeink olyan sokáig maradhassanak működőképesek, ameddig csak lehetséges. Olvasson erről többet Az ízületi gondoskodás 10 parancsolata című cikkünkben.

Promóciók és érdekes cikkek e-mailben.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Hogy néz ki a hírlevél?