Ízületi tápanyagok

Az ízületi táplálás lényege, hogy olyan tápanyagokkal lássa el az ízületeket, amely kielégíti az egyéni szükségleteket. Általában olyan tápanyagokról beszélünk, amelyek természetesen is megtalálhatók az ízületi porcban.

8 dec. 2016

Glükózamin-szulfát
Ez a tápanyag a szervezetben természetes körülmények között is jelen van. Az ízületi tápszerekben gyakran alkalmazott hatóanyag, ehhez általában tengeri kagylóból vonják ki. A glükózamin a glükózaminoglikánok - pl. hialuronsav és kondroitin – képződésének prekurzora.
A glükózaminoglikánok, a fehérjék (együttesen proteoglikánok) és a kollagén a porc extracelluláris mátrixának fő építőelemei. A kondrocitáknak nevezett porcsejtek által termelt extracelluláris mátrix biztosítja a porc szerkezetét.
A hialuronsav a kondroitinhez hasonlóan egy – a glükózaminoglikánok közé tartozó – makromolekula. Ez képezi a proteoglikánok „gerincét”, mely a fehérjéken keresztül kapcsolódik a kondroitinhez. A hialuronsav természetes körülmények között az ízületi folyadékban is megtalálható. Az ízületi folyadék olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek táplálják a porcokat, továbbá kenőanyagként is szolgál számukra, és csökkenti a csontok súrlódását mozgás közben.

Kondroitin-szulfát
A kondroitin az ízületi porcban természetesen is jelen van. A hialuronsav hosszú rostjaihoz kapcsolódik fehérjéken keresztül. A kondroitin, a hialuronsav és a fehérjék ilyen módon való kapcsolódása hozza létre a proteoglikánokat. A porc alkotóelemeként a proteoglikánoknak megvan az a képességük, hogy nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, majd újra felszabadítani. Az átlátszó porcok 75-80%-ban vízből állnak, amely a rázkódások elnyelése miatt fontos.

Kollagén
A kollagén a bőr és a kötőszövetek (pl. porcok, csontok, inak és ínszalagok) fő fehérjekomponense. Különböző típusú humán kollagénről beszélhetünk: I., II., …XX., .. típusú.
Az I. típusú kollagén főleg a csontokban, az inakban és az ínszalagokban található. A II. típusú kollagén leginkább a porcokra jellemző, és annak legfőbb fehérjekomponense. A natív kollagént úgy állítják elő, hogy a kollagént alacsony hőfokon vagy melegítés nélkül, és csak nagyon minimális dolgozzák fel, épp csak annyira, hogy koncentrálódjon és oldhatóvá váljon. Ez a gyártási eljárás biztosítja, hogy a kollagén megőrizze a szervezetben előforduló természetes tripla hélix formáját, és biológiailag aktív maradjon.

C-vitamin
A C-vitamin a komplex ízületi készítmények gyakori összetevője. Hozzájárul a normál kollagénképződéshez, és ezen keresztül a porcok normál állapotának, működésének fenntartásához, továbbá a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Mangán
A mangán fontos nyomelem, mely hozzájárul a normál kötőszövet-képződéshez.

Promóciók és érdekes cikkek e-mailben.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Hogy néz ki a hírlevél?