Az osteoarthritis kezelése

Az osteoarthritis (OA) a leggyakrabban előforduló ízületi betegség, amely a porcok károsodásával és az ízületi szövetek egyéb elváltozásaival jár.

8 dec. 2016

Az osteoarthitis (OA) egy degeneratív ízületi betegség, mely a kor előrehaladtával fokozatosan romlik. A csontok súrlódni kezdenek, a csontok felszíne fokozatosan elváltozik, oszteofitáknak nevezett kinövések borítják be, amelyek nyomni kezdik az idegrostokat, és kialakul a fájdalom. Gyulladás is kialakulhat. Az ízület megkeményedik, bedagad, deformálódik és beszűkül a mozgástartománya.
Az OA korai fázisában a fő fókusz az ízületi fájdalom és merevség csökkentésén, és az ízület mobilitásának javításán vagy legalább az állapot stabilizálásán van. Fájdalomcsillapítás alkalmazható, ha az ízületi fájdalom túl kellemetlen. Ízületi fájdalom csillapítására számos gyógyszer létezik, de leginkább az alábbi két csoport alkalmazása terjedt el.

1. SYSADOA-k (Symptomatic Slow Acting Drugs for Osteoarthritis = lassan ható szisztémás gyógyszerek osteoarthritis kezelésére)
Ezek a gyógyszerek olyan heterogén gyógyszercsoportot alkotnak, melyek enyhítik az osteoarthritis tüneteit, és többségük hatással van a porcok anyagcseréjére is. Egyes hatóanyagok, mint pl. a glükózamin és a kondroitin a szervezetben természetesen is megtalálhatók. A porcok egészsége szempontjából fontos ismételt alkalmazásuk. A porcok helyreállítása és bioszintézise hosszú folyamat, ezért hatásuk kialakulásához legalább 4 hetes alkalmazásra van szükség. Ez az NSAID-októl eltérő hatásmechanizmusnak köszönhető. A leggyakrabban alkalmazott hatóanyag a glükózamin, mely egyszerű molekula, egy természetes aminocukor. Gyógyszerek hatóanyagaként leginkább glükózamin-szulfát formájában alkalmazzák. A porcszövet építőanyagainak kiindulási anyaga, serkenti a glükózaminoglikánok és proteoglikánok, valamint a hialuronsav szintézisét.
A kondroitin a porcok fontos szerkezeti eleme, a porcok rugalmasságát és hidratációját biztosító makromolekula.

2. NSAID-ok (Nonsteroidal Anti-inflammatory Drugs = nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek)
Ezek a gyógyszerek jól ismert és széles körben elterjedt fájdalom- és lázcsillapítók, valamint gyulladáscsökkentők. A csoportot olyan hatóanyagok képviselik, mint pl. az ibuprofén, a diklofenák és a naproxén, amelyek számos különböző márkanév alatt forgalomba hozott gyógyszerben megtalálhatók. Ezek hatékonyan csillapítják az akut fájdalmat, de nem oldják meg a fájdalom okát.
Bár általában biztonságosak, hosszan tartó alkalmazásuk nem javasolt, mert károsíthatják a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját. Ezért gyomorfekély esetén alkalmazásuk ellenjavallt. A naproxén megfelelő szer az ízületi fájdalom enyhítésére. Az NSAID-okra általában jellemző szív-érrendszeri mellékhatások kialakulásának kockázata a többi NSAID-hoz képest viszonylag alacsonyabb a gyógyszer alkalmazása mellett.

Promóciók és érdekes cikkek e-mailben.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Hogy néz ki a hírlevél?