Mikor kezdjük el az ízületi táplálást?

Gyakran halljuk, hogy időben el kellene kezdeni az ízületeinkről való gondoskodást. De mit is jelent az "időben"?

8 dec. 2016

Az ízületi tápanyagok iránti egyéni szükségletek több tényezőtől függenek, amelyeket az alábbi három területre bonhatunk:
1. Mit eszünk, és hogyan élünk
A főbb tápanyagok - fehérjék, zsírok és cukrok, vitaminok és ásványi anyagok - megfelelő arányát biztosító kiegyensúlyozott étrend létfontosságú az egész szervezet, ezen belül az ízületek egészsége szempontjából. Az egyoldalú étrend, a túlzásba vitt fogyókúra, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a stressz és a fizikai inaktivitás lényegesen megváltoztathatják az anyagcserét, befolyásolhatják az immunrendszert, és jelentősen megnövelhetik az olyan tápanyagok iránti igényünket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy kompenzálni tudják a helytelen étkezés és az egészségtelen életmód hatásait.
2. Mit csinálunk
Milyen napi testmozgást végzünk, mennyire terheljük meg különböző ízületeinket, milyen a testtartásunk a tevékenységeink során, és milyen tevékenységeket csinálunk aktívan...
Általánosságban elmondható, hogy a magasabb aktivitás nagyobb tápanyagszükségletet igényel, a magasabb teljesítmény és terhelés után pedig nagyobb szükség van regenerációra.
3. Milyen az egészségi állapotunk
Milyen gyakran van sérülésünk, súlyos sérülésünk, szenvedünk-e krónikus betegségben mint a cukorbetegség vagy a porckopás, van-e veleszületett ízületi rendellenességünk...

Speciális tápanyagigény ízületi betegségben (porckopásban) szenvedőknél merülhet fel. Ízületi betegségben leggyakrabban az alábbi csoportokba tartozó emberek szenvednek:
- elhízott vagy túlsúlyos
- hobbi vagy profi sportolók
- 40 év felettiek, fizikai munkát végzők
- gyakori sérüléseket szenvedők

Bármelyik esetben érdemes konzultálni ortopédorvossal vagy fizikoterapeutával, aki megállapítja a speciális tápanyag iránti igényünket, és megfelelő készítményt ajánl számunkra.
Nem szabad alábecsülni a megfelelő ízületi táplálást, és szükség esetén célszerű időben megkezdeni az ízületi készítmények szedését!

 

 

Promóciók és érdekes cikkek e-mailben.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Hogy néz ki a hírlevél?