Az ízületek szerkezete és funkciója

30 nov. 2016

Tudta, hogy az emberi szervezetben több mint száz ízület található? Az ízületek általában csontokat kötnek össze, és némelyikük részt vesz a mozgásban is.

Amikor az ízületi táplálás nem elég

6 dec. 2016

A porckopás a leggyakoribb ízületi betegség, a népesség 12%-át érinti. Degeneratív ízületi betegség. 

Ízületi gyulladás

6 dec. 2016

Ha a gyulladás szót halljuk, általában valamilyen fertőzésre asszociálunk, mint pl. a baktériumok okozta légúti gyulladás. Azonban gyulladás fertőzés nélkül is előfordulhat. 

A porckopás első jelei

6 dec. 2016

Porckopás esetén eleinte gyakran nem érzékeljük a porc szerkezetében bekövetkezett változásokat. Egy mikroszkóp és egy rendkívül érzékeny röntgen meg tudná mutatni számunkra a szerkezeti sérüléseket, és a csontok közötti tér szűkülését, ami a porcréteg elvékonyodásának köszönhető. A csontok felszínén bekövetkező változások első jeleit is felismerhetjük, a kezdődő kinövéseket, melyeket oszteofitáknak hívunk. 

Ízületek és mozgás általánosságban

6 dec. 2016

A mozgás életünk szerves részét képezi. Fantasztikus a csontok, izmok, idegek, ízületek, ínszalagok, ínak működése közti kölcsönhatás.

A porc regenerációja

6 dec. 2016

A porc szerkezete a mozgás közbeni súrlódás és nyomás következtében elkopik. A kopott porcot helyre kell állítani, hogy visszanyerje eredeti szerkezetét. A kondrocitáknak nevezett porcsejtek olyan esszenciális tápanyagokat hasznosítanak, mint a glükózamin és az aminosavak, hogy újraképezzék és kiegészítsék a porc szerkezetét, amely főleg a makromolekulákból, pl. kollagénből, hialuronsavból és kondroitinből áll. Ezt a folyamatot nevezik a porc regenerációjának.

A porc

6 dec. 2016

A porc ízületeink egyik legfontosabb funkcióval rendelkező alkotórésze. Beborítja és megvédi a csontok végeit, amelyeket az ízület összekapcsol.

A vállízület és a vállfájdalom lehetséges okai

6 dec. 2016

Tudta, hogy összes ízületünk közül a vállízület képes a legnagyobb mozgástartományú mozgásra?

A térdízület és a térdfájdalom lehetséges okai

6 dec. 2016

A térd a teherhordozó ízületek közé tartozik. Változatos mozgásra képes, leginkább előlről hátrafelé mozog, de oldalra is mozgatható, és kismértékben forgatni is lehet. A térd mozgatását a fő combizom és a hajlítók szabályozzák.

A csípőízület és a csípőfájdalom lehetséges okai

6 dec. 2016

A csípőízület a legfontosabb emberi testrész az egyensúly fenntartása szempontjából. Egy másik érdekes tény, hogy nagy különbségek vannak a nők és a férfiak csípőízülete között. A női csípőcsontok finomabbak és alacsonyabbak, mint a férfié. A csípő a vállal együtt a testünk legnagyobb mozgástartománnyal rendelkező ízületei közé tartozik.