A komplex ízületi táplálásért

15 tipp ízületeink egészségéért

Megelőzés
Életstílus

Ha már fiatal korban elkezdünk figyelni az alábbiakra, úgy ízületeink egészségét sokáig megőrizhetjük.

1. Ügyeljünk testsúlyunkra.

A túlsúly nem csak direkt módon egészségtelen, minden egyes fölös kiló négyszeres terhet rak a térd ízületeire, így már egy kisebb súlyvesztés is jelentősen lassítja az ízületek kopását.

2. Üljünk és álljunk felváltva. ​

Sem a túl sok állás, sem a túl sok ülés nem tesz jót az ízületeknek. Amennyiben a munkánk miatt székben kell töltenünk a napunk nagy részét, 30 percenként álljunk fel egy rövid séta erejéig.

3. Együnk sok gyümölcsöt.

A gyümölcsök magas C-vitamin és antioxidáns tartalma különösen fontos az ízületek megóvásában.

4. Együnk hús helyett halat.

A tengeri halak az omega-3-zsírsavak legfontosabb forrásai, ezek az anyagok pedig kulcsfontosságú gyulladás- és fájdalomcsillapítók.

5. Együnk kevesebbet gyakrabban. ​

A megszokott napi 2-3 étkezésnél bizonyítottan egészségesebb, ha ennél gyakrabban eszünk kisebb adagokat. Az ilyen étrend felgyorsítja az anyagcserét, így a test valamennyi folyamatát dinamikusabbá teszi.

6. Sétáljunk nagyokat.

Túrázzunk vagy járjunk el sétálni legalább hetente egyszer. A testmozgás erősíti az izmokat és frissen tartja a csontokat.

7. Nyújtsunk.

 Ne hagyjuk, hogy tagjaink elgémberedjenek, nyújtózkodjunk rendszeresen, akár munkahelyünkön is.

8. Jógázzunk.

A jóga, a pilates, a tai chi és a testedzés hasonló finomabb formái az izmok mellett a stressz legyőzésével a szellemet is frissen tartják, nem véletlenül népszerűek évezredek óta.

9. Növesszünk izmokat. ​

A rendszeres edzőtermi edzés nem csak erősebbé teszi az izmokat, de a csontoknak és az anyagcserének is jót tesz. Az erősítés, amennyiben nem visszük túlzásba, védi az ízületeket a kopástól.

10. Üljünk kényelmesen a számítógép előtt.

A monitor legyen egy vonalban szemünkkel kb. fél méternyi távolságban, hogy nyakunkat ne kelljen megfeszíteni. Gondoskodjunk róla, hogy karunknak legyen elég hely, csuklónk pedig laza legyen.

11. Ne a legnehezebb edzési módszert válasszuk. ​

Bizonyos sportágak, így az aerobic vagy a kickbox különösen erős terhelést rónak az ízületekre, ezért inkább javasolt a biciklizés, amely hasonlóan hatékony kalóriaégetés terén, viszont kevésbé kockázatos.

12. Néha engedjük el magunkat.

Szakítsunk kellő időt magunkra, legyen szó hobbiról vagy nyaralásról. Bizonyított a kapcsolat a stressz és mentális állapot, valamint az ízületek állapota között.

13. Vegyünk egy forró fürdőt. ​

Egy hosszú munkanap vagy edzés után segít az izmok és ízületek ellazításában és az elalvásban.

14. Ha fájdalmat érzünk, forduljunk orvoshoz.

Amennyiben ízületi panaszaink vannak, ne késlekedjünk, azonnal forduljunk orvoshoz.

15. Ne dohányozzunk. ​

A nikotin csökkenti a csontok tömegét, ami kopásos ízületi gyulladás kialakulásához vezethet, így a dohányzóknál nagyobb arányban alakulnak ki ízületi betegségek, mint a nem dohányzóknál.
 

Ez is érdekelheti

Fájdalommentes házimunka
Fájdalommentes házimunka
Szomorú tény, hogy attól még, hogy hátfájdalmaink vannak, a házimunkát a legtöbb esetben senki nem fogja elvégezni helyettünk. Íme néhány praktikus ötlet a mindennapi teendőkhöz:
 
Tudjon meg többet
Ropogtassunk vagy ne ropogtassunk?
Ropogtassunk vagy ne ropogtassunk?
Elég valószínű, hogy mindenki ropogtatta már meg életében legalább egyszer valamilyen ízületét.
Tudjon meg többet
A kopásos ízületi gyulladás (porckopás, osteoarthritis) okai
A kopásos ízületi gyulladás (porckopás, osteoarthritis) okai
Hasonlóan a legtöbb krónikus betegséghez, az osteoarthritis, azaz a kopásos ízületi gyulladás, vagy egyszerűen porckopás  sem vezethető vissza egyetlen egyértelmű okra.
Tudjon meg többet
Derékfájós irodisták?
Derékfájós irodisták?
A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2014-es felméréséből kiderült, hogy az irodai munkát végző 35-65 év közöttiek fele küzd valamilyen ízületi fájdalommal. A kutatás arra is fényt derített, hogy a 35-65 éves magyarok harmada számára megerőltető hosszú ideig mozdulatlanul egy helyben ülni vagy állni.
Tudjon meg többet