A rugalmasságért

Derékfájós irodisták?

Megelőzés
Életstílus

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2014-es felméréséből kiderült, hogy az irodai munkát végző 35-65 év közöttiek fele küzd valamilyen ízületi fájdalommal. A kutatás arra is fényt derített, hogy a 35-65 éves magyarok harmada számára megerőltető hosszú ideig mozdulatlanul egy helyben ülni vagy állni.

Mivel az ízületi betegségek nem csak az időseket érintik, már a harmincas éveinkben tapasztalhatunk magunkon olyan tüneteket, melyek a porcaink károsodásából adódnak. A porckopás megelőzésében kulcsfontosságú a testmozgás: de hogyan óvjuk meg ízületeinket az elgémberedéstől, ha napunk nagy részét egy székhez kötve töltjük?

Az ülőmunka leginkább a derekunkat, a nyakunkat és a lábainkat viseli meg. A nyaki merevség és a derékfájás oka lehet a rosszul megválasztott vagy beállított szék. Különösen fontos, hogy amin ülünk, kényelmes és megfelelő legyen számunkra. Mindig üljünk egyenesen – ne feküdjünk el vagy süppedjünk bele a székbe, derekunk támaszkodjon a szék hátának. Üljünk a lehető legközelebb az asztalunkhoz. Állítsuk be úgy a monitort, hogy egy vonalban legyen szemünkkel, a szék pedig legyen úgy beállítva, hogy a kartámlákon pont elférjen az alkarunk, illetve a lábunkhoz hasonlóan karjaink is 90 fokban legyenek behajlítva.
 Akármennyi munkánk van, félóránként keljünk fel székünkből és sétáljunk kicsit az irodában, esetleg nyújtózkodjunk ki.

A porckopás által legveszélyeztetettebb testrészünk a térdünk, tehát különösen fontos, hogy sose hagyjuk lábainkat végtelenségig egy helyben görnyedni. Nyújtsuk ki őket, hogy ne legyenek térdeink állandóan behajlítva, ilyenkor akár lábemeléseket is végezhetünk. Lábaink általában legyenek derékszögben behajlítva, de rendszeresen mozgassuk is át őket. Ülés közben támaszkodjunk mindig teljes talpunkra.

És természetesen munkaidőnk végén, ha tehetjük, sétáljunk egy nagyot. Kerékpározzunk, kiránduljunk sokat és étkezzünk egészségesen!

Ez is érdekelheti

15 tipp ízületeink egészségéért
15 tipp ízületeink egészségéért
Ha már fiatal korban elkezdünk figyelni az alábbiakra, úgy ízületeink egészségét sokáig megőrizhetjük.
 
 
Tudjon meg többet
Fájdalommentes házimunka
Fájdalommentes házimunka
Szomorú tény, hogy attól még, hogy hátfájdalmaink vannak, a házimunkát a legtöbb esetben senki nem fogja elvégezni helyettünk. Íme néhány praktikus ötlet a mindennapi teendőkhöz:
 
Tudjon meg többet
Ropogtassunk vagy ne ropogtassunk?
Ropogtassunk vagy ne ropogtassunk?
Elég valószínű, hogy mindenki ropogtatta már meg életében legalább egyszer valamilyen ízületét.
Tudjon meg többet
A kopásos ízületi gyulladás (porckopás, osteoarthritis) okai
A kopásos ízületi gyulladás (porckopás, osteoarthritis) okai
Hasonlóan a legtöbb krónikus betegséghez, az osteoarthritis, azaz a kopásos ízületi gyulladás, vagy egyszerűen porckopás  sem vezethető vissza egyetlen egyértelmű okra.
Tudjon meg többet